Experiment på hög nivå

Hur bygger man ett torn av dagstidningar? Hur konstruerar man en raket så att den flyger så långt som möjligt? Och hur förhindrar man egentligen ett ägg från att gå sönder om man släpper det från flera meters höjd? Det kan eleverna i årskurs 1-4 på Nanny Palmkvistskolan svara på efter en förmiddag med temat ”Kraft och rörelse”.

Inne i vindens hus är det full aktivitet. Eleverna har precis påbörjat ett tema som ska pågå i fyra veckor framöver. Just idag är eleverna fördelade på sex stationer där de experimenterar och konstruerar i åldersblandade grupper. I ett av klassrummen har de fått i uppgift att bygga ett torn av dagstidningar. Allt de har till sin hjälp är tejp.

– De börjar med att skriva och skissa på hur de ska gå tillväga. Sen får de ställa en hypotes om hur det kommer att gå. När de är klara får de sedan dokumentera och reflektera över hur det gick, berättar pedagogen Alexandra Hansen och uppmanar eleverna att tänka igenom sin konstruktion före de börjar bygga.

Raket som flyger långt
Alla av dagens experiment har något med kraft och rörelse att göra. Alexandra berättar att de började temaarbetet med att fråga eleverna vad kraft är och fick flera hundra svar. I klassrummet bredvid bygger eleverna raketer som de skjuter iväg med hjälp av petflaskor. En av eleverna i laget ”Superstar” trampar på flaskan med all sin kraft och raketen flyger rakt genom klassrummet och landar på andra sidan.

– Vi gjorde det! Den flög jättelångt, ropar en av eleverna glatt.

En fallskärm till ägget
Vid ett stort bord utanför klassrummet har eleverna fått en svår uppgift. De ska förhindra att deras ägg går sönder när de släpper de från flera meters höjd. Tillsammans går eleverna ut för att se om det funkar. Alja i tvåan hoppas att hennes lag har gjort den bästa konstruktionen.

– Vi har lagt ägget i en ballong tillsammans med tidningspapper, och så har vi byggt en fallskärm med ballonger. Jag tror det går bra, säger hon lite nervöst.

Och visst går det bra. När de släpper ägget fångas fallskärmen upp av vinden och ägget dalar sakta ner mot marken och landar mjukt på asfalten. När de kommer in igen visar det sig att ägget inte har en enda skråma. Nu får de reflektera kring varför ägget höll.

Torn av tidningspapper
När det bara är några minuter kvar av lektionen har det växt fram tre höga torn av tidningar. När tiden är ute måste eleverna släppa taget av tornen som då ska stå utan att falla. De lag med högst torn vinner. Noah och hans kompisar får sitt torn uppmätt till 165 centimeter.

– Vi har rullat ihop tidningarna och tejpat, och så har vi gjort stolpar längst ner som håller tornet uppe. Det funkade ju bra, konstaterar han stolt.